Kirke Eskilstrup

 

 

Kirke Eskilstrup Kirkes ældste mure er fra 1100-tallet og med tiden har den oprindeligt lille kirke vokset sig større.  Skibet er blevet forlænget omkring år 1450, koret er bygget omkring år 1500 og våbenhuset er omkring 50 år ældre. Det oprindelige trætårn brændte i 1819 og det meget karakteristiske lille tætte tårn blev bygget. Det er i øvrigt en gave fra Marie Kofoed, som på det tidspunkt ejede Aastrup Gods. Trods de mange tilbygninger blev kirken aldrig en rigtig stor kirke, men den har den lille kirkes charme og sødme.

På den velholdte kirkegård er der forskellige typer gravpladser, som det fremgår, hvis man går en tur rundt omkring.

Indvendigt er kirkens inventar af meget forskellig alder. I våbenhuset står en gammel egetræsblok til indsamling, den er fra 1600. Alterstagerne, som kun er fremme ved gudstjenester og kirkelige handlinger, er fra 1592. Altertavlen er arvet fra Soderup Kirke, og er fra 1600-tallet, men de malerier, der er på den, er fra 1927. De tidligere malerier hænger over indgangsdøren og er fra omkring 1818.
Døbefonten er romansk og altså på alder med kirkens ældste mure.

De gamle mure er ramme om sognets gudstjenester, dåb, konfirmationer, bryllupper og begravelser. Kirke Eskilstrup har en særlig god akustik til musik og sang og er derfor også ramme om kirkekoncerter. Der har været holdt mange koncerter i kirken – både klassiske og mere moderne, hvor Lars Lilholt, Anne Linnet, Alberte og Marie Frank har været nogle af de solister, der har givet en ny vinkel på kirkens gamle ord, når de har lagt vejen forbi den lille kirke på toppen af byen.

Da der ikke er noget “sognehus”, bliver sognets konfirmander undervist i Soderup, som man deler præst med, ligesom de arrangementer, hvor der indgår spisning, fastelavnsfest, høstfest, konfirmanddage mm, foregår i og ved Soderup Kirke, hvor der er lokaler til det.

Et aktivt menighedsråd er krumtappen i det kirkelige arbejde, som foruden gudstjenester omfatter foredragsaftener, ældremøder, højskoledage, hverdagsaften-gudstjenester, adventsandagter og koncerter. Til de årlige jule- og sommermøder er det ligeledes frivillige , der “sender kager til præstegården”, som det hedder.